Bertil Haarder, mangeårig og længst siddende minister siden 1901, nu på pension, fortæller i sin bog, En frygtløs tænker, at han først kom i skole i 6. klasse. Han voksede op på Rønshoved Højskole, hvor han blev hjemmeundervist. Han var meget syg som barn, stammede og blev drillet i skolen.
Undervisningen derhjemme bestod i, at han selv kunne bestemme om, han ville ud i naturen, lege, svømme, sejle kajak, fodre sine høns og kaniner eller læse en bog og skrive et referat. Andre fag havde han ikke.
Han løb hurtig ny viden op i skolen i 6. klasse (matematik, geografi, historie og andre vigtige fag). Han læste sig med stor nysgerrighed til en masse ny viden. Kan man læse, kan man blive klog på alt (og youtube-videoer kan også en del 😊).
Han kom langt i sit liv. Der var nok af modgang, men også en frygtløs vilje til at gå ind i opgaver og pligter. En nysgerrighed og et gå-på-mod.
Han sagde altid ja til de ministerier han fik tilbudt, og som han siger, så valgte han at holde af ministeriet og de folk, der var under ham. Og gjorde nytte og gavn der, hvor han kunne.
Han kunne godt at have sagt til sig selv: jeg blev drillet i skolen, jeg har været meget syg, svagelig og stammede voldsomt som barn, jeg har ikke lært ret meget, jeg bliver ikke til noget, jeg giver op.
Men nej – det skal nok gå! På med vanten, gå ind i livsopgaverne med krum hals. Hold ud!
// John